Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zrób to sam

 

Krówkowe brownies (bez pieczenia)


Ten fantastyczny deser jest połączeniem ciastka brownie i krówki. Stworzony z połączenia owoców, orzechów i czystego kakao, ten smakołyk ilością zmagazynowanej energii dorównuje batonikowi energetycznemu lub energetycznemu shakeowi. Niebywałe! Nie szukamy też oczywiście wymówki, aby zjeść ciastko brownie.   

 

Składniki

  • 1/2 szklanki wypestkowanych daktyli
  • 1/2 szklanki świeżych rozdrobnionych orzechów laskowych
  • Szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania
Wsyp daktyle, orzechy laskowe, kakao w proszku i sól do miksera. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy. Obtocz masę na ciastka w kruszonych ziarnach kakaowca i rozwałkuj do grubości ok. 2,5 cm. Potnij na mniejsze kawałeczki. Tak jak trufle, masę można także uformować w kuleczki. Można posypać kruszonymi ziarnami kakaowca na słodko.

Autor przepisu: Julie Morris – www.juliemorris.net






Sernik z acai


Ten bogaty i dekadencki w smaku sernik przygotowany jest w całości ze zdrowych tłuszczów i składników bogatych w przeciwutleniacze. Wyjątkowy deser, a taki prosty w przygotowaniu!

Nadzienie

  • 1 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki nektaru z agawy
  • 2/3 szklanki roztartych bananów (banany rozetrzeć widelcem)
  • 1 łyżka tahini (pasta z utartego sezamu)
  • 10 dużych daktyli, wypestkowanych
  • 1 1/2 szklanki borówek
  • szczypta soli

Ciasto

  • 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • 8 dużych daktyli, wypestkowanych

Dekoracja

  • 1 1/2 szklanki borówek

Sposób przygotowania
Namaczanie: Wsyp orzechy nerkowca do naczynia, zalej wodą i odczekaj 60 minut aż zmiękną w stopniu pozwalającym na ich zmiksowanie.
Ciasto: Odsyp 1/3 szklanki kruszonych ziaren kakaowca. Pozostałą część ziaren połącz z orzechami włoskimi, 8 daktylami oraz lucumą w proszku i zmiksuj w mikserze na średniej grubości kawałki. Przełóż do miski, dodaj i wymieszaj pozostałą 1/3 szklanki kruszonych ziaren kakaowca. Rozłóż masę w formie do pieczenia o średnicy 20 cm i dociśnij, aby uformować płaską, równą powierzchnię.
Nadzienie: Odcedź i osusz orzechy nerkowca. W mikserze lub za pomocą blendera zmiksuj namoczone orzechy z sokiem z cytryny, nektarem z agawy i masłem kakaowym. Miksuj do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Dodaj pozostałe składniki na nadzienie i ponownie zmiel na jednorodną masę.
Przygotowanie sernika: Rozłóż nadzienie sernika na wierzch ciasta. Zakryj i włóż do zamrażalnika na około godzinę. Wyjmij z zamrażalnika i udekoruj borówkami. Borówki delikatnie wciśnij w ciasto, aby pewnie się trzymały. Ponownie zakryj i odstaw całość do zamrażalnika na 2 – 3 godziny. Przed podaniem pozostaw sernik do „rozmrażania" na kilka minut aby zmiękł. Przechowuj w zamrażalniku.
Przepis wystarcza na 8 – 10 porcji.

Autor przepisu: Julie Morris www.juliemorris.net







Ciasto z kremem bananowym

Niezwykle smaczny deser, który jest zdrową odmianą klasycznego i ulubionego smakołyka.

Kremowe nadzienie:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka wody
  • 5 dużych daktyli, wypestkowanych
  • 1 1/4 łyżki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Ciasto:

  • 3/4 szklanki roztartego siemienia lnianego
  • 1 szklanki orzechów włoskich
  • 8 dużych daktyli, wypestkowanych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Warstwa bananowa:

  • 3 duże banany pokrojone w plasterki o grubości 1 cm

Sposób przygotowania
Namaczanie: Wsyp orzechy nerkowca do naczynia i zalej wodą. Pozostaw na 30 minut lub dłużej do namoczenia, aż staną się one miękkie w stopniu pozwalającym na zmiksowanie.
Ciasto: Wsyp składniki na ciasto do naczynia i zmiksuj do uzyskania jednorodnej masy. Zatrzymaj mikser i sprawdź konsystencję – masa powinna być spójna i jednolita po pociągnięciu jej kawałka. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodaj wody. W czasie miksowania dodawaj po 1 łyżki wody. Miksuj do uzyskania prawidłowej konsystencji. Wyjmij masę z naczynia i równomiernie rozłóż na okrągłej formie do pieczenia o średnicy ok. 20 cm. Dociśnij masę, aby utworzyć płaską powierzchnię na dnie formy.
Kremowe nadzienie: Przełóż namoczone orzechy nerkowca wraz z wodą do miksera. Dodaj wypestkowane daktyle, wanilię oraz sól. Miksuj do uzyskania jednorodnej, kremowej masy. Może to potrwać kilka minut oraz będzie trzeba zatrzymywać mikser, aby zeskrobać łopatką masę ze ścian naczynia.
Przygotowanie ciasta: Rozłóż kawałki bananów na cieście zestalonym w formie do pieczenia, zachowując około połowy banana na później. Rozprowadź przygotowany krem na wierzchu i wygładź przy pomocy łopatki. Udekoruj wierzch pozostałymi plastrami banana układając je np. w okrąg. Przykryj i odstaw ciasto do zamrażalnika na 3 - 4 godziny do całkowitego zamrożenia. Przed podaniem pozostaw ciasto na 1 -2 minuty do rozmarznięcia. Ciasto przechowuj w zamrażalniku.
Dodatkowy pomysł: Posyp wiórkami kokosowymi na chwilę przed podaniem.
Przepis starcza na 8 – 10 porcji.

Autor przepisu Julie Morris - www.juliemorris.net

 




 

 

Słodko-kwaśne trufle czekoladowe o smaku jagód goji

Trufle są jednym z najprostszych w przygotowaniu smakołyków. Nie znaczy to jednak, że nie są one przepyszne! Odznaczają się głębokim i intensywnym smakiem ciemnej czekolady uzupełnionym ciągnącymi się jagodami goji.

Składniki

  • 10 dużych daktyli, wypestkowanych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

* Pasta z kakaowca w temperaturze pokojowej ma formę kostki. Pokrój ją w cienkie plastry i posiekaj. Odmierz ilość przy pomocy naczynia z podziałką.

Sposób przygotowania
Przy pomocy podwójnego naczynia roztop pastę z kakaowca. Nie dopuść, aby do naczynia dostała się woda. Mieszaj pastę aż do całkowitego roztopienia.
Zdejmij naczynie z ognia i przełóż masę do miksera. Dodaj kakao w proszku, daktyle, masło kakaowe , wanilię i sól. Miksuj, aż do uzyskania gęstej masy. Dodaj jagody goji i miksuj przez chwilę do momentu ich rozdrobnienia. Uważaj, aby nie zmielić całkowicie jagód. Wyłącz mikser.
Aby przygotować trufle, oddzielaj masę w wielkości 1/2 łyżeczki. Wyrób kawałeczek i uformuj go w kulkę. Gotowe kulki można posypać kakao w proszku.* Przed podaniem trufle powinny chłodzić się w lodówce przez 30 minut.
* Uwaga: Jeżeli podczas formowania masa jest zbyt miękka , włóż ją do lodówki na 10 minut, aby stwardniała.
Przepis wystarcza na około 30 trufli.





 


Blok czekoladowy z dodatkiem macy

Czekolada tworzy doskonałą parę z macą. Po ich połączeniu czekolada nabiera orzechowego posmaku. Jest to doskonały, energetyczny deser.

Składniki

  • 1 łyżka nektaru z agawy
  • szczypta soli

* Pasta i masło z kakaowca w temperaturze pokojowej mają formę kostki. Pokrój je w cienkie plastry i posiekaj. Odmierz ilość przy pomocy naczynia z podziałką.

Sposób przygotowania
Przy pomocy podwójnego naczynia roztop pastę i masło z kakaowca. Nie dopuść, aby do naczynia dostała się woda. Mieszaj aż do całkowitego roztopienia.
Zdejmij naczynie z ognia. Do masy dodaj i przy pomocy trzepaczki wymieszaj lucumę, macę, nektar z agawy oraz sól. Wylej czekoladę na duże ceramiczne naczynie i, jeśli chcesz, posyp kruszonymi ziarnami kakaowca. Włóż naczynie do zamrażalnika i pozostaw do ścięcia na minimum 20 minut.
Wyjmij z zamrażalnika i przy pomocy wytrzymałej łopatki podziel czekoladę na porcje. Według uznania możesz także podzielić blok na większe części. Przed podaniem przechowuj deser w chłodzie.
Dodatkowy pomysł: podczas mieszania dodaj 1/3 szklanki siekanych orzechów lub pestek przed zamrożeniem.
Przepis starcza na 6 – 8 porcji.





 

 


Pudding czekoladowy

Przepis na prosty i smaczny pudding lub doskonały dip do świeżych owoców i jagód.

Składniki

  • 1 szklanka roztartych awokado (około 2 sztuki)
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki macy w proszku (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie)


Sposób przygotowania
Wszystkie składniki przełóż do naczynia i zmiel przy pomocy blendera, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy bez grudek. Smakuje lepiej, gdy na 30 minut przed podaniem włożysz pudding do lodówki.
Przepis starcza na 4 – 6 porcji.





 


Kremowe mleko czekoladowe


Nasze “mleko” jest beznabiałowe i posiada bogatą, czekoladową kompozycję smakową.

Składniki

  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 1/4 łyżki cukru palmowego (do smaku)*

* Aby napój był bezcukrowy, jako podstawowego słodzika możesz użyć szczypty stewii.

Sposób przygotowania
Wszystkie składniki przełóż do naczynia i zmiksuj przy pomocy blendera, aż do uzyskania jednolitego napoju. Spożywaj od razu po przygotowaniu.
Przepis starcza na 1 porcję.









Shake czekoladowo-miętowy

Ten prosty, deserowy shake ma w sobie pyszne, chrupiące kawałki ziarenek kakaowca.

Składniki:

  • 2 duże, mrożone banany
  • 1/2 szklanki wody
  • 6 kropel ekstraktu miętowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • lód, do smaku

Sposób przygotowania
Wszystkie składniki przełóż do naczynia i zmiksuj przy pomocy blendera, aż do uzyskania gęstego napoju.
Dodatkowy pomysł: Zamień kakao w proszku na 1 łyżkę lucumy w proszku (jak na zdjęciu).
Przepis starcza na 1 – 2 porcje.









Słodka masa z orzechami pekan

Masa ta jest przepysznym, słodkim deserem o nutce smakowej orzechów pekan.

Posypka:

  • 1/3 szklanki orzechów pekan
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1/8 łyżeczki soli

Masa:

  • 1 szklanka surowych orzechów pekan
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka cukru palmowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania
Na początku przygotuj posypkę. Połącz 1/3 szklanki orzechów pekan, 2 łyżki cukru palmowego oraz sól i zmiksuj całość. Miksuj przez chwilę, aby rozdrobnić składniki. Uwaga, zachowaj ostrożność, aby nie rozdrobnić składników za mocno, ponieważ to właśnie posypka nadaje chrupkości deserowi. Rozłóż posypkę równomiernie na dnie formy do pieczenia o wielkości 20 cm x 20 cm i odstaw.
Następnie, wsyp wszystkie pozostałe składniki do naczynia i miksuj aż do całkowitego połączenia się w gęstą masę (może to potrwać kilka minut). Gdy składniki się połączą, rozprowadź masę równomiernie na posypce w formie do pieczenia. Dociśnij całość przy pomocy łyżki lub dłoni, aby uformować równą powierzchnię nie wystającą poza brzegi foremki.
Przykryj formę i odstaw do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu pokrój deser na mniejsze kawałki i podawaj odwrócone (posypką do góry).
Przepis wystarcza na 6 - 8 porcji.






Kuleczki z superjagodami

Ta bogata w przeciwutleniacze przekąska przygotowana z najbardziej odżywczych jagód na świecie może także być spożywana jako słodki batonik energetyczny.

Składniki

  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy (drobno utartej)
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki nasion sezamu

Sposób przygotowania
Odmierz i odsyp 2/3 szklanki mieszanki jagód na później. Pozostałą ich część zmiksuj z innymi składnikami w mikserze. Miksuj całość aż do uzyskania gęstej masy.
Przełóż masę do miski i zmieszaj z 2/3 szklanki pozostałej mieszanki jagodowej. Za pomocą łyżeczki oddzielaj kawałeczki i formuj je w kulki. Masę możesz także rozwałkować, pociąć na porcję i spożywać jako batonik energetyczny.
Ilość kuleczek zależy od ich rozmiaru.







Babeczki z morwą

Naturalnie słodkie morwy same w sobie smakują niemal jak ciasto. W tym przepisie są one doskonałą bazą do przygotowania mini-babeczek składających się w całości z naturalnych składników.

Ciasto:

  • 4 duże daktyle, wypestkowane
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki + 2 łyżeczki masła migdałowego

Lukier:

  • 1/4 szklanki cukru palmowego
  • 4 duże daktyle, wypestkowane
  • 1 szklanka surowych orzechów nerkowca
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Sposób przygotowania
Przygotowanie lukru: Namocz orzechy nerkowca w wodze przez 20 minut aby zmiękły. Połącz cukier palmowy, daktyle, orzechy nerkowca oraz wanilię i zmiksuj całość. Aby miksowanie było płynniejsze, dolewaj wodę w małych porcjach. Staraj się dodać jej jak najmniej. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Zatrzymaj mikser i jeśli zajdzie potrzeba zeskrob pozostałości masy ze ścianek naczynia. (Miksowanie może potrwać kilka minut). Odstaw lukier do lodówki.
Przygotowanie ciasta: Wsyp morwy do naczynia i zmiksuj do uzyskania średniej grubości kawałków. Dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania jednorodnej, stałej masy. Po wyłączeniu miksera sprawdź konsystencję masy poprzez wzięcie jej kawałka w palce. Masa ma prawidłową konsystencję, jeżeli nie odpada ona od opuszek i można uformować z niej małe kwadraciki. Jeżeli jest ona zbyt sucha/grudkowata/niejednolita zmiksuj ponownie dodając co chwilę wodę w ilości 1/2 łyżeczki. Jeżeli masa będzie zbyt wilgotna/gęsta dodaj lucumę w proszku, aby zrównoważyć jej właściwości.
Połączenie ciasta i lukru: Uformuj podstawę babeczek poprzez ułożenie ciasta w ośmiu małych foremkach. Innym sposobem jest rozwałkowanie ciasta do grubości ok. 2,5 cm i wycięcie przy pomocy okrągłej foremki kółek o średnicy ok. 5 cm lub mniejszej. Polej każdą babeczkę dowolną ilością przygotowanego lukru i, jeśli chcesz, udekoruj morwami. Odstaw do lodówki i podawaj schłodzone.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl